KANAPĖS - MAISTAS, KAIP VAISTAS.




KANAPĖS – vienas seniausių kultūrinių augalų. Tai tikras lietuvių augalas! Nuo seno augintos ir vartotos, naudotos įvairiausiomis paskirtimis: maistui, pluoštui, aprangai, natūraliai tarai gaminti, statybai ir kt. Nors dėl įvairių aplinkybių lietuviai buvo bepradedą užmiršti kanapes, panašu, kad jų svarba grįžta į mūsų kultūrą. 


KANAPIŲ SĖKLOS – puikus maistinių medžiagų, sveikų riebalų ir augalinės kilmės baltymų šaltinis!

Moksliniai tyrimai rodo kanapių sėklų NAUDĄ:

🔸 Virškinimo sistemai ir žarnynui

🔸 Širdžiai ir kraujotakai 

🔸 Odos, nagų ir plaukų būklei 

🔸 Imuninei sistemai

🔸 Sąnarių skausmų mažinimui 

🔸 Perteklinį riebalų svorio metimui

KANAPIŲ SĖKLŲ MAISTINGUMAS – maždaug 2 valgomieji šaukštai turi šį kiekį RPN* (rekomenduojamos paros normos): 

  • 161 kalorija, 3.3 g angliavandenių, iš kurių 2g skaidulų, 9.2g baltymų, 12.3g riebalų
  • Mangano – 140% ; 
  • Vitamino E – 77% , ypač stiprus antioksidantas!)
  • Magnio – 75% - tai yra ĮSPŪDINGAS magnio kiekis, turint omeny kaip jo trūksta daugelyje maisto produktų !!
  • Fosforo (41%) ; 
  • Cinko (34%), 
  • Augalinės kilmės Geležies (22%), 
  • Vario – 7%.

3 valgomieji šaukštai turi 10g augalinės kilmės BALTYMŲ, o kartu ir visas būtinas AMINO RŪGŠTIS. Kanapių sėklų baltymų miltelius galima labai sėkmingai naudoti dedant  į kokteilius, kepant „baltymingus“ blynus ar kaip tik jūs sugalvosite. 

Dar vienas naudingas elementas, kurio gausu kanapėse, yra GLR (gama- linoleno-rūkštys). Pagal Europos klinikinės farmakologijos mokslinę studiją, GLR slopina dėmesio sutrikimo, krūtų skausmo, diabetinės neuropatijos, širdies ligų, aukšto kraujo spaudimo, nutukimo, sklerozės, artrito ir odos alergijų simptomus.

Žinoma paminėkime ir ALR (alfa-linoleno-rūgšties), kurios dalis verčiasi į aktyviąją Omega-3. Pati ALR iš savęs yra labai naudinga! Ji turi stiprų priešuždegiminį poveikį, veikia kaip ANTIOKSIDANTAS. Ypač vertinga širdžiai ir kraujotakai, mažina kraujospūdį ir aterosklerozę (vidinio arterijų sluoksnio sustorėjimai, dėl uždegimo procesų). 

Kanapių sėklų ir jų aliejaus vartojimas suteikia svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, sėklose gausu magnio, cinko, mangano, vitamino E, fosforo. Visi šie elementai gerina PLAUKŲ, ODOS ir NAGŲ būklę! Taip pat balansuoja HORMONŲ būklę!

Nuo senų laikų žmonės vartodavo įvairiausius augalus bei žoleles sveikatai stiprinti. Tuomet dar nebuvo pripažintų mokslo išradimų. Jie tiesiog tikrindavo, kas tinka kūnui, ir kas ne. O štai dabar ir mokslas viską patvirtino.

Straipsnį parengė Holistinio gyvenimo būdo ir mitybos specialistas Dovydas Lukšas, populiarios sveikos gyvensenos facebooko grupės @maistastikrasvaistas įkūrėjas.


Leave a comment

Grįžti į viršų