8 naudingos KANAPIŲ ALIEJAUS ir KANAPIŲ SĖKLŲ savybės sveikatai.



1. Puikus BALTYMŲ šaltinis – 3 valgomieji šaukštai turi 10g augalinės kilmės baltymų. Taip pat galima labai sėkmingai naudoti kanapių sėklų baltymų miltelius – į kokteilius, kepant „baltymingus“ blynus ar kaip tik jūs sugalvosite.

2. Kanapių sėklose ir jų baltymuose yra visos būtinos AMINO RŪGŠTYS. Tokios, kaip gama-linoleno-rūgštis (GLR), kuri svarbi organizmo uždegimo būklės kontrolei, reakcijoms, pavyzdžiui temperatūros pokyčiams, vykti. Maistas turtingas GLR, pagal Europos klinikinės farmakologijos moksliniame žurnale aprašytą studiją, slopina dėmesio sutrikimo, krūtų skausmo, diabetinės neuropatijos, širdies ligų, aukšto kraujo spaudimo, nutukimo, sklerozės, artrito ir odos alergijų simptomus.
Taip pat kanapių sėklose gausu ALR (alfa-linoleno-rūgšties), kurios dalis verčiasi į aktyviąją Omega-3. Kanapių sėklos ir jų aliejus išsiskiria 3:1 Omega 6:3 santykiu, kuris yra idealus mūsų sveikata (1:1 – 3:1). Maždaug 4-5% ALR virsta aktyviosiomis Omega-3 r.r. formomis, tačiau pati ALR iš savęs yra labai naudinga! Ji turi stiprų priešuždegiminį poveikį, veikia kaip antioksidantas. Ypač vertinga širdžiai ir kraujotakai, mažina kraujospūdį ir aterosklerozę (vidinio arterijų sluoksnio sustorėjimai, dėl uždegimo procesų).

3. Padeda mesti perteklinį RIEBALŲ svorį. Kanapių sėklų vartojimas mažina bendrą apetitą ir suteikia sotumo. Kadangi jose daug skaidulinių medžiagų ir sveikų riebalų, natūraliai sumažėja potraukis užkandžiauti, o taip pat padidėja sotumas po valgio. Tai ir pačio maisto įtaka, tačiau ir mūsų kūno (hormonų) reakcija.

4. Gerina VIRŠKINAMOJO TRAKTO būklę. Kanapių sėklose gausu tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, kurios turi įvairias funkcijas žarnyne. Jos skatina peristaltiką, todėl pagerėja tuštinimasis.

5. Netirpios skaidulos maitina mūsų gerąsias bakterijas ir padeda jų kolonijoms augti, taip gerinant bakterijų : grybelio santykį bei stiprinant IMUNINĘ sistemą (dabar ypač svarbu) !!

6. Kanapių sėklų aliejus MAŽINA sąnarių, kaulų SKAUSMĄ, reumatoidinio artrito simptomus.

7. Gerina ŠIRDIES IR KRAUJOTAKOS būklę. Todėl, kad kanapių sėklose gausu skaidulinių medžiagų, baltymų, sveikų riebalų bei augalinių medžiagų, svarbių mūsų širdžiai ir kraujotakai. Tad drąsiai įsidėkite porą valgomųjų šaukštų kanapių sėklų į savo rytinius kokteilius, ypač jei norite sumažinti uždegimo procesą, kraujospūdį, oksiduoto cholesterolio kiekį ir pagerinti bendrą trigliceridų santykį.

8. Gerina PLAUKŲ, ODOS ir NAGŲ būklę. Kanapių sėklų ir jų aliejaus vartojimas suteikia svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, sėklose gausu magnio, cinko, mangano, vitamino E, fosforo. O kanapių sėklų aliejus gerina hormonų būklę! Kanapių produktai taip pat sėkmingai naudojami kosmetikos produktuose, net jautriems žmonėms, patiriantiems psoriazę (žvynelinę) ir egzemą.

Kanapės – lietuvių nuo seno augintas augalas, kurio tikrai vertėtų neužmiršti ir sugrąžinti jas į mūsų mitybos racioną. Tai ypač maistingas ir sveikas produktas, kuris gali pagerinti sveikatos būklę ir savijautą.

Straipsnį parengė Holistinio gyvenimo būdo ir mitybos specialistas Dovydas Lukšas, populiarios sveikos gyvensenos FB grupės @maistastikrasvaistas įkūrėjas.

Leave a comment

Grįžti į viršų