Žolelių arbatos poveikis sveikatai

Arbata, kaip gėrimas, skaičiuoja daugybę metų. Nuo seno ja buvo mėgaujamasi, ji buvo vertinama sveikatos kontekste, tai vienur, tai kitur įsitvirtindavo net arbatos gėrimo ceremonijos, o kai kuriose šalyse jos išlikę ir iki šiol. Šiandien arbatos populiarumas nė kiek nenublankęs, o dar geriau tai, kad turime neįtikėtiną arbatų pasirinkimą. Jų gausoje aukštas pozicijas užima sveikos arbatos iš žolelių, ypač vertinamos dėl natūralumo, ryškaus skonio ir – neretai – teigiamo poveikio sveikatai. Tiesa, renkantis, kokią arbatą pirkti, verta atidžiau pasidomėti ir jos gamybos technologija, didele dalimi susijusia tiek su vertingų savybių išsaugojimu, tiek su arbatos skoniu ir kokybe.

Iš kokių žolelių gaminama arbata ir kuo ji skiriasi?

Žolelių arbatos spektras rinkoje yra neįtikėtinas, tad kiekvienas gali atrasti tai, kas idealiai atitiks skonį ir poreikius. Vieni renkasi pagal arbatos skonį, dar neretai pasirinkimu tampa veikliosios žolelių savybės. Itin populiari arbata su čiobreliais, galinti, kaip teigiama, būti veiksminga sergant kvėpavimo takų ligomis, peršalus, varginant kosuliui, bronchitui. Mėtų, melisų arbata vertinama kaip galinti veikti nervų sistemą, padėti nusiraminti, atsipalaiduoti, pagerinti miego kokybę. Populiarus pasirinkimas ir ramunėlių arbata, galinti padėti nusiraminti, gerinti virškinimo sistemos veiklą, pagelbėti esant nestipriems burnos gleivinės uždegimams. Pastaruoju metu labai populiarėja levandų arbata, kuri, kaip teigiama, gali būti labai veiksminga gydant opas, mažinant karščiavimą, taip pat esant kvėpavimo sutrikimams. Ežiuolių arbata vertinama kaip itin naudinga imunitetui, gydant peršalimą, gali būti pagalba net jaučiant skausmą.

Tai tik keli pavyzdžiai, jog kiekvienas augalas išsiskiria jam būdingomis savybėmis ir galimu poveikiu sveikatai, kurį perduoda ir arbatai.

Kuo žolelių arbata naudinga sveikatai?

Žolelės paprastai yra sukaupusios itin daug vertingų medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A, C, E ir kitų, taip pat pektinų, flavonoidų, karotino, daugelyje yra nemažai geležies bei kitų vertingų medžiagų. Jų įvairovė bei kiekiai augaluose skiriasi, todėl žolelės atlieka skirtingas funkcijas.

Nemažai įvairių žolelių arbatų gali padėti malšinti peršalimo simptomus, palengvinti atsikosėjimą, mažinti temperatūrą, stiprinti imunitetą. Arbatos gali būti ir profilaktikos priemonė, ir papildoma pagalba gydymo metu.

Nemažai žolelių arbatų veikia virškinimo sistemą – gali mažinti spazmus, gerinti žarnyno, virškinimo sistemos veiklą.

Žolelių arbatos gali būti puikus pasirinkimas ir tada, kai vargina stresas, kamuoja nerimas, sunku užmigti. Nemažas pluoštas žolelių veikia raminančiai. Kai kurios žolelių arbatos gali padėti kovoti su nemiga – daugumą jų veikia ne migdančiai, tačiau raminančiai, padeda atsipalaiduoti ir užmigti, gerina miego kokybę.

Yra žolelių arbatų, kurias mielai renkasi sportuojantys, gyvenantys itin aktyvų gyvenimą. Tokios arbatos gali padėti susigrąžinti energiją, darbingumą, sparčiau atsigauti po treniruočių.

Kaip paruošti žolelių arbatą?

Nors daugeliui arbatų galioja panašios paruošimo rekomendacijos, visgi naudinga atkreipti dėmesį į ant konkretaus produkto pakuotės pateiktą informaciją. Jei nenurodyta kitaip, norimą kiekį arbatžolių užplikykite maždaug 80 laipsnių temperatūros vandeniu, palaikykite kelias minutes ir gardžiuokitės. Nemažai žolelių arbatų galima plikyti net ne vieną kartą.

Kur pirkti žolelių arbatą?

Kokybiškos ekologiškos žolelių arbatos įsigyti galite mūsų svetainėje. Mes patys rūpinamės visos žaliavos arbatai rinkimu, prižiūrime džiovinimo bei kitus arbatos gamybos procesus. Skrupulingai skiname žolelių lapus, žiedus, renkame jų sėklas, į kiekvieną saują arbatžolių įdedame krislą meilės tam, ką darome. Prioritetu arbatos gamybos procese laikome siekį, kad visa žaliava išlaikytų kiek įmanoma daugiau savo vertingųjų savybių. Kiekvienam iš Jūsų siūlome ir saugų, patogų pirkimo procesą internetu.


Leave a comment

Grįžti į viršų